Hogyan is kezdjünk a chufa (vagyis tigrismogyoró) és az abból készült ital az Horchata elmagyarázásához. Hiszen elsö hallásra elég bizarrnak tünhet.
A chufa gumó Alboraya (Valenciától pár kilométerre északra) falucskájának környékén terem, Spanyolországban kizárólag itt, mivel ennek a növénynek egy nagyon speciális talaj kell.
A növény gumóját lesajtolják összekeverik cukorral és vízzel, és a nyári nagy melegben ezt fogyasztják, mindig hütve, mert melegen nem igazán jó. Lényegében egy növényi eredetü tejröl van szó, aminek az íze kicsit a fahéjas tejre hasonlít.
Az elnevezése, a hagyomány szerint, nagyon régre nyúlik vissza, mégpedig egészen I Hódító Jakab Aragón király nevéhez kötödik, amikor is 1238-ban Valenciába bevonulása alkalmából, az egyik leányzó ezzel a nedüvel kinálta a királyt, aki azt hitte hogy tejet kinálnak neki. Amikor megízlelte, felkiláltott: " No es llet, es l'or chata" vagyis nagyjából szabad katalán fordításban: "Ez nem tej, hanem arany, leányzó" (or=arany, chata=lány).
Van egy két nagyon híres Horchatería Valenciában, az egyik ilyen az Horchatería Santa Catalina, ami a Plaza de la Reinától nem messze található, az Horchatería Dániel itt amely Alborayán kivül még a Mercado de Colónon is jelen van, ezek mellett pedig utcai árusok is kinálják ezt a nedüt.
Ha Valenciában jársz, feltétlenül meg kell kóstold! És ne felejts el kérni hozzá egy "fartons" ami egy édes kifli szerü péksütemény, csak úgy az igazi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése